Sermons Recent Programs Live Donations

The next event: Sunday 09:00am-12:00pm

Remaining time:

 
Evenimente speciale
  • 20
    Aprilie
    Conferință pastorală (Portland)
     
    23
    Aprilie
    Nuntă
     
    28
    Aprilie
    Seminar Școala duminicală
  • 07
    Mai
    Cina Domnului
     
    08
    Mai
    Studiu biblic pentru tineri
     
    11
    Mai
    Conferință pastorală (Detroit)
Special events
  • 28
    April
    Sunday School Seminar
     
    07
    May
    Holy Communion
     
    08
    May
    Youth Bible Study
  • 11
    May
    Pastoral Conference
     
    14
    May
    Mother`s Day
     
    20
    May
    Volunteer Day
 

The Memorial of Pain

 
 

Pentru ca multi scriitori crestini au incercat sa explice durerile unor martiri datorita credintei lor in Mantuitorul Hristos, eu doresc sa explic putin suferintele Mantuitorului datorita pacatului oamenilor.

 

I. UNICITATEA MANTUTORULUI

Isus Hristos a facut pe pamant patru lucrari unice si supranaturale, necesare dar suficiente: intruparea, rastignirea, invierea si inaltarea. Prin intruparea, a luat chip asemenea oamenilor si a trait printre ei; prin rastignire, a luat asupra Sa pedeapsa pacatului oamenilor; prin inviere, a invins moartea in locul oamenilor si pentru ei; prin inaltare, a primit confirmarea lui Dumnezeu pentru restaurarea spirituala a oamenilor.

Sarbatoarea Pastelor este a doua in importanta dupa Craciun, incepe cu suferinta, durere si moarte si se termina cu glorie, bucurie si inviere. Din acest motiv simbolurile Pastelor sunt crucea si mormantul gol, crucea fiind simbolul durerii, mormantul gol fiind simbolul bucuriei. Fiecare religie are un semn distinctiv, care-i defineşte crezul, avand o puternica semnificatie spirituala: Budismul - Floarea de lotus; Iudaismul - Steaua lui David; Islamismul – Semiluna; Crestinismul – Cucea.

  • Crucea este o imagine a condamnarii, totusi este solutia iertarii.
  • Crucea este o imagine a violentei, totusi este solutia impacarii.
  • Crucea  este o imagine a suferintei, totusi este solutia vindecarii.
  • Crucea este o imagine a slabiciunii, totusi este solutia puterii. 
  • Crucea este o imagine a mortii, totusi este solutia vietii.
  • Crucea este o imagine a pedepsei capitale, totusi este solutia milei si iertarii totale.    
  • Crucea este o imagine a urii, totusi este drumul spre iubirea lui Dumnezeu.
  • Crucea este o imagine a rusinii, totusi este mandria crestinilor.

 

II. SUFERINTELE MANTUITORULUI

   In Saptamana Patimilor si in mod deosebit in zilele de joi si vineri, Mantuitorul a avut parte de un proces nedrept si de suferinte inimaginabile.

1. Suferinta emotionala din Betania datorita lui Iuda. Cu sase zile inainte de Paste, Isus era in Betania, unde se mai aflau inca patru oameni care sunt amintiti pe nume: Lazar, Marta, Maria si Iuda Iscarioteanul. Atitudinile fiecaruia dintre acestia creioneaza profilul comportamental specific: Lazar – partasie cu Domnul, marturie pentru El; Marta – pasiune, slujire pentru Domnul; Maria – dedicare, inchinare; Iuda – ipocrizie, lacomi

2. Suferinta sufleteasca din casele marilor preoti
a- Mantuitorul Isus  a fost dus în casa marelui preot Caiafa, unde a avut loc procesul religios (Matei 26:57, 59-68), continuat înaintea marelui preot Ana, socrul lui Caiafa (Ioan 18:12-14). Aici sunt aduse acuzaţii mincinoase, care urmau sa justifice condamnarea Sa la moarte(Matei 26:59). Acuzat ca a pretins că poate să dărâme Templul din Ierusalim şi să-l zidească în trei zile (Matei 26:61), ca a hulit făcându-Se pe Sine Fiul lui Dumnezeu (Matei 26:62-67) si ca S-a făcut pe Sine regele Iudeilor (Ioan 19:12).      
3. Suferinta mentala din casele guvernatorilor  Inainte de primul ceas al dimineatii (6:00 AM) Isus, bătut şi extenuat, este imbrancit pe strazile Ierusalimului pana la curtea guvernatorului Pilat, unde are loc faza procesului penal (Luca 23:6-11), proces condus de guvernatorul roman Ponţiu Pilat (Matei 27:1-31). Sunt prezentate acuzaţiile false de natura politica, pentru a convinge instanta penala ca este o persoana periculoasa (Matei 26:59). Este in primul rand acuzat ca a tulburat ordinea publică (Luca 23:5), apoi de faptul ca a invatat cetatenii să nu plăteasca impozit Cezarului de la Roma. Este acuzat ca ca  S-a făcut pe Sine regele iudeilor (Luca 23:3) si apoi ca este un făcător de rele (Ioan 18:30).

4. Suferinta spirituala din Ghetsimani  Domnul Isus spune despre Sine: „Sufletul Meu este cuprins de o intristare de moarte” (Matei 26:38-39)
5. Suferinta fizica pe drum spre Golgota
„El era zdrobit pentru fărădelegile noastre. Pedeapsa care ne dă pacea a căzut peste El şi, prin rănile Lui suntem tămăduiţi” (Isaia.53:5). 

6. Suferinta sfarsitului  Cuvantul singuratatii sfasietoare:  „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?” (Marcu 15:34).

Cuvântul iertării neconditionate: „Tată iartă-i căci nu ştiu ce fac” (Lc. 23:34). 
Cuvântul mântuirii depline: „Astăzi vei fi cu Mine în rai„ (Lc.23:43). 
Cuvântul iubirii sublime: „Femeie, iată fiul tău….Iată mama ta” (Ioan 19:26-27). 
Cuvântul suferinţei spirituale: „Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce M-ai părăsit?” (Marcu 15:34). 
Cuvântul suferinţei trupeşti: „Mi-e sete” (Ioan 19:28). 
Cuvântul biruinţei totale: „S-a isprăvit” (Ioan 19:30). 
Cuvântul sigurantei depline: „Tată, în mâinile Tale îmi încredinţez duhul” (Lc.23:46).

 

III. MOARTEA MANTUITORULUI

   Punand impreuna informatiile biblice, astronomice si istorice, cercetatorii au stabilit data exacta la care Mantuitorul a murit pe Golgota. Conform Evangheliilor, Mantuitorul a fost rastignit intr-o zi de vineri, de Pastele evreiesc. Primii trei evanghelisti precizeaza ca de la"ceasul al saselea, intuneric s-a facut peste tot pamantul, pana la ceasul al noulea".   

   Dupa ceasul al noulea, Isus a murit, iar seara, Iosif din Arimateea L-a pus in mormantul sau. Dupa porunca lui Dumnezeu, Moise a randuit pentru poporul evreu sarbatoarea Pastilor “ in luna intai, in ziua a patrusprezecea a lunii, catre seara", in amintirea iesirii poporului sau din Egipt. Pastele evreiesc se celebreaza la prima luna plina, dupa echinoxul de primavara. Conform datelor istorice, preotul evrei Caiafa a fost mare preot, intre anii 18-36. Dupa calendarului gregorian, prima Luna plina dupa echinoxul de primavara a avut loc in ziua de vineri in anii 30 si 33. In anul 33, echinoxul de primavara a fost joi, 23 martie si prima luna plina a fost vineri 3 aprilie, intre orele 5:51- 8:42 PM. fiind vizibila din toata Palestina. Intunericul despre care vorbesc primii trei evanghelisti (eclipsa) a durat intre 11:27- 14.27 PM. Pornind de la faptul ca locuitorii vechii Palestine numerotau orele incepand de la rasaritul Soarelui si de la coordonatele geografice ale Ierusalimului, precizam in baza datelor istorice si astronomice ca soarele a rasarit vineri, 3 aprilie, anul 33 la ora 5:27 AM si a apus la ora 5:57 PM. Conform lui Marcu "Iar cand L-au rastignit era ceasul al treilea" Deci, “ceasul al treilea” despre care vorbesc Evangheliile, este 8:27 AM, adica 5:27 AM cand rasare soarele, plus trei ore.

   In concluzie, dupa aceste informatii si rationamente, Mantuitorul a fost rastignit in ziua de vineri, 3 aprilie, anul 33 la ora 8:27 AM, a murit la ora 2:27 PM si in jurul orei 8:00 PM a fost ingropat in mormantul lui Iosif din Arimateea. Dupa calendarul evreiesc, aceasta zi a coincis cu 14 Nisan (aprilie) si din 15 Nisan (sambata) a inceput Pastele evreilor. Deci, Mantuitorul a inviat catre dimineata zilei de duminica, 5 aprile, anul 33, in jurul orei 4- 5 AM.

 

IV. INVIEREA MANTUITORULUI

   Mormantul gol, declaratiile soldatilor romani, sinuciderea lui Iuda, aparitiile Mantuitorului inviat, siguranta crestinilor, sunt dovezi incontestabile ale invierii lui Isus.

   Nici Diavolul, nici moartea, nici autoritatile civile romane, nici autoritatile religioase evreiesti, nici ura oamenilor, nimeni si nimic nu l-au putut opri pe Isus sa invieze dintre morti. Puterea divina si enexplicabila care l-a inviat pe Mantuitorul, ii va invia si pe cei care sunt ai Lui. Nu toti oamenii accepta prin credinta unicitatea Mantuitorului Isus Hristos, nu toti vor sa aiba parte de suferintele Lui, nu toti vor sa traiasca si sa moara pentru El, de aceea nu toti vor invia ca si El.

   Nu stim daca va mai avea loc Pastele in anul 2009, sau daca noi vom mai fi in viata, insa stim ca avem ocazia a Pastelui din anul 2008. CE FACEM CU EA?

 

                                                         Pastor Luigi Mitoi, Biserica Betania